• +36 70 6222 515 | +061 794 21 31
  • [email protected]
  • Budapest, 1046 Szent László tér 7
Növényi kivonatok
A hepatitis világnapja (július 28.)

A hepatitis világnapja (július 28.)

A világnap emléket állít prof. Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvosnak, aki ezen a napon született 1925-ben és ő volt a hepatitis B vírus felfedezője, valamint a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője. Munkásságának elismeréseként 2010-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a World Hepatitis Alliance-szel együttműködésben úgy döntött, hogy a professzor előtt tisztelegve születésnapját választják a Hepatitis Világnap dátumául.

A májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak (pl. alkohol). Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól.

A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat. A hepatitisek sokrétűen különböznek egymástól, beleértve a terjedésük módját, a betegség lefolyását és súlyosságát. Mindegyik okozhatja a máj akut gyulladását, de gyakran csak a B, a C és a D okoz krónikus gyulladást, ami a máj progresszív, visszafordíthatatlan hegesedéséhez (cirrózis), illetve májdaganathoz vezethet. A krónikus megbetegedések a legtöbb esetben tünetmentesek, kezelés nélkül pedig lassan, évtizedek alatt válnak egyre súlyosabbá és felismetővé. A betegek többsége nem is sejti, hogy vírushordozó, és sok esetben a fertőzés forrása nem is azonosítható. A vírushepatitisek a kórokozók fertőzési módjától függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer által), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

A májról röviden:

A máj a has jobb felső részén található a bordaív alatt. Körülbelül 1,2-1,5 kg súlyú, és 300 milliárd sejtből áll. A máj több mint egy szűrő- és méregtelenítő szerv, különböző funkciókat tölt be a testünkben. Az anyagcserénk központi szerve.

A máj legfontosabb feladatai:

  1. részt vesz a vércukor szabályozásában
  2. koleszterint és epesavat termel
  3. fehérjéket és hormonokat termel és lebont
  4. anyagcseretermékeket átalakít és lebont
  5. a zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat és a vasat raktározza
  6. méregtelenít és szűrő funkciókat lát el (például alkohol, gyógyszerek, stb.)
  7. az immunrendszer védelme

A máj védelme kiemelten fontos feladatunk!

Azon túl, hogy az anyagcserénk központi szerve a máj, sok más szervünkkel ellentétben a megbetegedése akár hosszú időn át rejtve marad, ezért is kell ügyelnünk annak egészségére.

Elsősorban a legfontosabb a helyes táplálkozás. Vannak ételek, melyek segítik a máj működését, regenerálódását, funkcióit. Ilyenek például a friss zöldségek (pl. retek, spenót, savanyú káposzta) és gyümölcsök (pl. banán, áfonya), a diófélék, lenmag, napraforgó, búzacsíra, mandula, zabkása, fűszerek (pl. kurkuma, rozmaring, fahéj, zsálya) és a zöld tea.

Emellett főként azoknak, akik a teázás rabjai, számos lehetőség kínálkozik fel a természet orvoslásával. Rengeteg gyógytea alkalmas a máj segítésére akár egymagában, akár többedmagával. Ilyen egyszerű gyógytea például a máriatövismag, tejoltó galajfű, fehér mustármag, katángkórófű, rozmaringlevél, ezentúl hat még a máj működésére az orbáncfű és a körömvirágszirom, valamint májtámogató hatást fedeztek fel az orvosi citromfűben is. Vannak kifejezetten kevert teák , melyek mind-mind segítő szerepet töltenek be: articsóka-borsmenta, Detox-rex (májvédő tea), Epe-kefe.

Fontos kiemelni a máriatövis jótékony hatását, mely teában, de akár por és kapszula formában is megtalálható. A máriatövis májvédő és májtisztító hatása orvosilag is elismert és bizonyított. Nem csupán megakadályozza a máj károsodását, hanem az új májsejtek termelődését is serkenti. A szilimarin egyéb más tünetek enyhítésére is alkalmas, mint például étvágytalanság, különféle gyomorpanaszok, illetve fáradtság. Alkalmazása javasolt mindazoknak, akik nagymennyiségű gyógyszert fogyasztanak, beleértve a szteroidokat is, illetve azok számára is, akik rendszeres környezeti vagy kémiai szennyezésnek vannak kitéve lakhelyük miatt vagy munkájuk során.

Védje mája egészségét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük