Leírás
D-Mannóz
A D-Mannóz a természetben is előforduló egyszerű cukor, mely nagymértékben hasonlít a glükózhoz. A mannóz megtalálható a gyümölcsökben, az almában, a narancsban, az áfonyában, az őszibarackban és a vörös áfonyában, de a szervezet is elő tudja állítani kis mennyiségben.
Lényeges különbség a glükóz és mannóz között, hogy míg a szőlőcukor glikogénné alakul és a májban tárolódik, ami magas glükózszinthez, így vércukorszint-emelkedéshez vezet, addig a mannóz viszont lassan szívódik fel a szervezetben, ráadásul nem vesz részt az anyagcsere folyamatokban, így a veséken keresztül kerül kiválasztásra és a vizelettel együtt távozik, ezért nem okoz vércukorszint-emelkedést.
Húgyúti fertőzés kezelése:
A D-Mannóz olyan antibakteriális tulajdonsággal bír, ami megöli a kórokozókat a béltraktusban és a húgyutakban. Elsősorban gátolja az E. coli megtapadását a hólyag és a csövek falán. A húgyúti fertőzéseket, a felfázást a baktériumok elszaporodása okozza, mégpedig tízből kilenc esetben az E. coli baktérium. A mannóz nem öli meg sem a hasznos, sem a káros baktériumokat. Mindössze abban segít, hogy eltávolítsa az E. coli-t a húgyutakból.
A mannóz a természetben is jelen van. Kiegészítésként alkalmazva is teljesen biztonságos és nem mérgező. Használata előtt érdemes konzultálni orvosunkkal.
Fontos: az ismertetőben leírtak tájékoztató jellegűek, az adott témában közzétett publikációkból származó idézetek. Nem alkalmasak diagnózis felállítására, és nem helyettesítik az orvosi tanácsot. Mielőtt megváltozatná étrendjét vagy táplálkozási szokásait, konzultáljon orvosával, dietetikusával. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.